Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı

İstinye Üniversitesi URAP Dünya Sıralamasında Hızla Yükseliyor

Geçtiğimiz yıllarda listenin en hızlı yükselen üniversitesi olarak dikkat çeken İstinye Üniversitesi (İSÜ), University Ranking by Academic Performance (URAP) Dünya Sıralamasında da hızlı yükselişini sürdürerek, 2023-2024 Akademik Yılındaki performansıyla dünya genelinde 657 sıra birden yükseldi ve en başarılı ilk on Türk Vakıf Üniversitesi arasında yer aldı.

Türk ve Dünya üniversitelerini akademik performanslarına göre sıralayan URAP, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren bir sıralama sistemi olarak, “URAP Araştırma Laboratuvarı” tarafından, üniversitelerin yıllık akademik performanslarının ölçülmesi üzerine çalışmalar yapıyor ve ulusal ve uluslararası ölçekte başarı endeksleri yayınlıyor. Bu endeksler ile URAP Dünya Sıralamasında en iyi 3000 üniversitenin dünyadaki başarısı ilan ediliyor. Temelde makale ve atıf puanları hesaplanan listede yer alan üniversiteler arasında, Türkiye’den bu yıl toplam 119 üniversite sıralamaya girdi. Başarı gösteren Türk üniversitelerinin 93’ü devlet, 26’sı ise vakıf üniversitesi oldu.

Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında son yıllardaki performansıyla en hızlı yükselen üniversite olarak başarılı bir performans sergileyen İSÜ, akademik başarısını uluslararası akademik camiada da sürdürdü. İSÜ, 2022-2023 yılı URAP Dünya Sıralamasında, listede 2761’inci olarak yer alırken, aradan geçen bir senedeki performansı ile sıralamada 657 basamak yükselerek, 2023-2024 verilerine göre 2104’üncü oldu. URAP Dünya sıralamasının son göstergelerine göre ise, İSÜ, Türkiye’den sıralamaya giren en iyi üniversiteler arasında 49 sıra yükseldi. Bu başarı, İSÜ’yü kendi kategorisinde bulunan diğer Türk Vakıf üniversiteleri arasında 9’uncu sıraya taşıdı.

URAP Dünya Sıralaması Göstergeleri

2023-2024 URAP Dünya sıralaması listesi göstergeleri arasında makale sayısı, atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, toplam yayın etkisi, toplam atıf etkisi ve uluslararası iş birliği gibi parametreler yer alıyor. Listede yer alan üniversitelerin, dünya sıralamasında makale ve atıf sayıları hesaplanırken, yalnızca etki değeri yüksek dergilerdeki (Q1, Q2 ve Q3) makaleler sıralamaya dâhil ediliyor. Beş yıllık toplam doküman hesaplanmasında ise, üniversitelerin tüm makale ve dokümanları (Q4 dâhil) değerlendirmeye alınıyor. URAP Dünya sıralamasında, akademik üretkenlik temel göstergelerinin ötesinde, bilimsel yayınlarla ilgili veriler Clarivate Analytics tarafından sunulan InCites™ gibi saygın veri tabanları üzerinden elde ediliyor. Yakın dönemde ilan edilen URAP Türkiye sıralamasında en yüksek ilerlemeyi gösteren üniversite olarak dikkat çeken İstinye Üniversitesi, vakıf üniversiteleri arasında 2022-2023 yılı sıralamasında 38’inci sıradan 19’uncu sıraya çıkmış, vakıf ve devlet üniversitelerini kapsayan ‘tüm üniversiteler’ kategorisinde de 43 sıra yükselerek, 2022 senesinin büyük gelişmeyi ve ilerlemeyi gösteren üniversitesi olduğunu göstermişti.